Pápež sa na milánskom futbalovom štadióne stretol s 80.000 mladými ľuďmi

02.06.2012 Celý región

Miláno 2. júna (TASR) - Význam celibátu zdôraznil dnes pápež Benedikt XVI. v severotalianskom Miláne, kde sa zúčastňuje na Svetovom stretnutí rodín. Stalo sa tak na pôde tamojšieho Dómu, kde sa pápež stretol s kňazmi, rádovými sestrami a bratmi, diakonmi a seminaristami.

Následne viedla cesta Benedikta XVI. na nabitý futbalový štadión San Siro, kde absolvoval stretnutie s 80.000 mladými ľuďmi.

Pápež tu vyzval prítomných, aby si zachovali svoje ideály a požiadal ich, aby si v nedeľu našli cestu do kostolov a aby sa pravidelne modlili a spovedali. Zároveň ich vyzval, aby poslúchali rodičov a usilovane sa učili. Egoizmus je nepriateľom radosti, upozornil Benedikt XVI. mladých poslucháčov a vyzval ich, aby boli veľkorysí a pomáhali spoluobčanom.

Jeden z poslucháčov, ktorý pápeža pozdravil v mene rovesníkov, nazval potom Benedikta XVI. v narážke na dejisko stretnutia - slávny štadión - "najväčším majstrom a trénerom najväčšieho tímu" - cirkvi.

Pápež pricestoval do dejiska siedmeho ročníka podujatia v piatok popoludní. Vo večerných hodinách sa zúčastnil na slávnostnom koncerte v milánskej La Scale, na ktorom na jeho počesť zaznela IX. symfónia Ludwiga van Beethovena pod taktovkou Daniela Barenboima.

Benedikt XVI., ktorý je známy ako vynikajúci pianista a zanietený milovník hudby, ocenil hudobné výkony aplauzom postojačky. "Nie je to vyslovene kresťanská radosť, ktorá je v Beethovenovom diele, ide skôr o radosť zo spolužitia ľudí a víťazstva nad egoizmom," vyhlásil následne v príhovore, v ktorom sa poďakoval šéfdirigentovi La Scaly poďakoval sa výber diela, pretože, ako formuloval, "nám umožňuje vyslať posolstvo prostredníctvom hudby a potvrdzuje základnú hodnotu solidarity, bratstva a mieru".

V nedeľu vyvrcholí nabitý program pápeža v dejisku Svetového stretnutia omšou pod holým nebom na letisku v Bresse, asi osem kilometrov severne od Milána.

Zdroj: DPA, MTI, AP
 

Vyberte región